Vuodesta 1992 alkoi Suomen menestystarina

 

Hämeen Sanomat, 25.5.2023, Ari Pakarinen

 

Kirjailijaksi ja kustantajaksi itseään kutsuva entinen pääministeri Esko Aho esitelmöi Paasikivi-Seurassa Hämeenlinnan raatihuoneella.

 

60-vuotisjuhlavuottaan viettävän Hämeenlinnan Paasikivi-Seuran kevään esitelmäsarjan viimeisenä esiintyjänä oli Esko Aho, joka oli nyt kolmatta kertaa seuran vieraana.

Esityksen alussa Aho kysyi, että kysymykseen mihin ollaan menossa, on vaikea saada vastausta.

– Ensinnäkin pitäisi olla tietoa siitä, mistä tullaan. Historian tuntemus on tänä päivänä huonoa, totesi Aho.

 

Hän syytti sosiaalisessa mediassa tapahtuvaa tiedonvaihtoa osasyylliseksi tilanteeseen.

– Kouluissa pitäisi ehkä satsata uudelleen historian opetukseen. Uutisia ei voi taustoittaa, eikä hoitaa twiiteillä.

 

Ahon esitys rakentui hänen oman 1992-kirjan ympärille ja hän luonnehtikin kyseistä vuotta mullistavaksi ja avasi vuoden taustat ja seuraukset.

– Vuoden 1992 suurin uutinen olikin yllättäen Ruokolahden leijona, joka oli todellinen aavekissa, ja jota jahdattiin kolmen ministeriön voimin, naurahti Aho.

 

Hänen mukaansa näitä aavekissoja eli mielikuvia syntyy ja tarjoillaan arkielämässä.

– Donald Trump loi tarinan vaalivilpistä jo ennen vaaleja ja Putin vastaavasti on vakuuttaanut kansan uskomaan, että maa on uhattuna monelta taholta.


Ahon mukaan Suomi otti uuden ja paremman suunnan vuonna 1992. Irtiottoa Neuvostoliitossa oli tosin tehty pikku hiljaa siemminkin muun muassa kauppapolitiikalla ja Maailmanpankin valuuttarahastoon liittymällä. Suomen hallitus joutui tekemään kauaskantoisia ja isoja ratkaisuja lyhyellä aikavälillä.

 

Talouskriisin velloessa Ahon hallitus irtautui yya-sopimuksesta, haki jäsenyyttä Euroopan unionissa ja teki merkittävän asekaupan ostamalla Hornet-hävittäjät. Ratkaisut olivat todellinen irtiotto ja päättivät ajan, jolloin ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa oli hallinnut vahva side Neuvostoliittoon.


Vuoden 1992 draama ja sen taustat ovat olennainen osa Suomen kehitystarinaa, joka kuultiin valtuustosalissa seikkaperäisesti.

– Vuonna 1992 alkoi Suomen oikea menestystarina.